Eben Haëzerkerk - G. van Leeuwen, 1924
 Christelijke Gereformeerde Kerk (west) - Almerelaan 1, Urk

Foto Bert Webbink

Frontaanzicht, met nieuwe kleuren kerk.

Dit orgel is oorspronkelijk gebouwd in 1924 voor de Gereformeerde Westduinkerk te 's Gravenhage. Deze kerk is echter in 1990 voor de eredienst gesloten en verkocht aan Albert Heijn. AH heeft de kerk vervolgens laten afbreken om op deze plaats een supermarkt te bouwen. Het orgel is geschonken aan de Eben-Haëzerkerk op Urk.

Foto: Rutger Stoffels uit Makkum
Foto van het orgelfront toen het nog on de Gereformeerde Westduinkerk te 's Gravenhage stond.

Bij de overplaatsing door Klaas Kapitein uit Urk is het orgel voorzien van een nieuwe speeltafel; De oude speeltafel bleek een (dure) verhuizing niet meer waard te zijn.

Het orgel bezat in de oorspronkelijke situatie nog de volgende stemmen: Op het hoofdwerk een Prestant 16'. En op het pedaal: een Contrabas 16'. Deze registers zijn niet herplaatst i.v.m. de hoogte van de beschikbare ruimte, terwijl de bazuinbekers van het pedaal zijn geruild met die van de Sionkerk ter plaatse, waardoor de bazuin wel onder het dak paste.

Het orgel is nu grotendeels in de toren van de kerk opgesteld en voorzien van een nieuw front met gebruikmaking van de oude frontpijpen deze zijn van een witte kleur voorzien. Het houtsnijwerk is betaald door een paar gemeenteleden. De plaatsing komt het orgel echter niet ten goede. Het is te hopen dat als het dak van het kerk vernieuwd wordt, dat dan het orgel ook op een andere plaats komt te staan, bij voorkeur waar deze hoort: boven de preekstoel. Inmiddels is het interieur van de kerk aangepast ook de balustrade waar het orgel op staat is van kleur gewijzigd.

Het orgel heeft de volgende dispositie:

Hoofdwerk:Zwelwerk:Pedaal:Speelhulpen:
Bourdon 16'Vioolprestant 8'     Subbas 16'Koppel Hoofdwerk - Zwelwerk
Prestant 8'Gamba 8'Octaafbas 8'Koppel Pedaal - Hoofdwerk
Roerfluit 8'Holpijp 8'Fluitbas 4'Koppel Pedaal - Zwelwerk
Quintadeen 8'     Octaaf 4'Quintadeen 8'     Tremulant Zwelwerk
Octaaf 4'Roerfluit 4'Ruispijp IIIGeneraal Crescendo
Open Fluit 4'Nasard 2 2/3'Koraalbas 4'Zweltrede Manuaal II
Quint 2 2/3'Sesquialter IIBazuin 16'
Prestant 2'Gemshoorn 2'
Cornet VScherp III
Mixtuur IVHobo 8'
Trompet 8'

Systeem: Midi (2011)
Het orgel is eind 2011 gemidificeerd door K. Kapitein orgelbouw uit Urk, er is toen ook een nieuwe speeltafel geplaatst van Content.

Foto Bert Webbink Foto Bert Webbink Foto Bert Webbink
De windmotor,het pijpwerk voor paneel en een gekropte pijp.
Het orgel van de Eben-Haëzerkerk, zoals op de computer getekend door Lubbert Schenk. Voor meer computer-orgeltekeningen:
SoftART DESIGN orgeltekeningen
Tekening: Lubbert Schenk