Maranathakerk - Valckx & van Kouteren, 1926
 Christelijke Gereformeerde Kerk (oost) - Pyramideweg 66, Urk

Foto: J. Hakvoort

De Maranathakerk was de eerste kerk die de toen pas ge´nstitueerde gemeente in 1976 bouwde. Oorspronkelijk was er een orgel op de galerij gepland. Toen er echter op het laatste moment een groot deel van een dolerende gemeente bij de kerk werd gevoegd, moest de galerij worden ingericht met zitplaatsen. Hierdoor was voor het orgel geen plaats meer en werd in eerste instantie besloten een elektronicum aan te schaffen.

Dit is gelukkig niet doorgegaan, mede dankzij de enthousiaste inzet van enkele gemeenteleden. Die wisten in Haren (Gr.) een tweeklaviers elektro-pneumatisch orgel te koop staan, oorspronkelijk in 1926 door Valckx & van Kouteren te Rotterdam gebouwd. Na inspectie werd besloten dit orgel aan te schaffen.

Nu restte dus de vraag waar het orgel moest worden geplaatst. Uit verschillende opties werd uiteindelijk gekozen voor plaatsing achter de preekstoel, voor in de kerk. Het orgel kwam hier dus achter een muur, voorin het liturgisch centrum te staan. Deze plaats is nooit een succes geweest, mede door de demping van het geluid door de muur. Helaas is er voorlopig nog geen andere mogelijkheid voorhanden.

Bij de plaatsing in 1977 is het orgel voorzien van een nieuwe drieklaviers speeltafel. Het 3e klavier, het positief, werd gepland boven de preekstoel, maar bleef voorlopig gereserveerd. In 1982 is echter door Pels & van Leeuwen het positief geplaatst, volgens het elektrische sleepladen systeem. Met deze ingreep is het orgel dus 5 jaar na plaatsing gecompleteerd.

Ondanks het feit dat het orgel beslist zijn kwaliteiten kent, is de gemeente nooit helemaal tevreden geweest met de huidige situatie. Dit vind voornamelijk zijn oorzaak in de plaatsing achter de muur, waardoor het geluid pas indirect hoorbaar is en de weinig fantasierijke kas. Toen het orgel daarnaast technische problemen ging vertonen, gingen er stemmen op het orgel te vervangen. Hier kwamen zelfs giften voor binnen. Dat dit uiteindelijk toch niet is gebeurt vind zijn oorzaak in het feit dat binnen enkele jaren een 3e kerkgebouw geopend zal worden. Omdat hier t.z.t. ook een orgel geplaatst en betaald zal moeten worden, vindt de gemeente de kosten voor een ander orgel te hoog. Wel wordt het orgel technisch in goede staat gehouden.

Het orgel heeft de volgende dispositie:

(De met * gemerkte pedaalregisters zijn gecombineerd door een unit-systeem)

Hoofdwerk: Zwelwerk:Positief:Pedaal:Speelhulpen:
Prestant 8'Holpijp 8'Roerfluit 8'*Subbas 16'  Koppel PED + HW
Bourdon 8'Gamba 8'Prestant 4'*Gedekt 8'Koppel PED + ZW
Octaaf 4'Vox Celeste 8'Fluit 4'Fluitbas 8'Koppel PED + POS
Fluit 4'Fluit Harmoniek 4'   Nasard 2 2/3'*Fluit 4'Koppel HW + ZW
Quint 2 2/3'   Woudfluit 2'Gemshoorn 2'   Fagot 16'Koppel HW + POS
Octaaf 2'Hobo 8' Terts 1 3/5' Koppel ZW + POS
Cornet VQuint 1 1/3'Scherp IIISub Oktaafkoppel ZW + POS
Mixtuur IVDulciaan 8'Tremulant Zwelwerk
Trompet 8'Tremulant Positief
Vaste Combinaties: P-MF-F-T
1 Vrije Combinatie
Automatisch Piano Pedaal

Foto: J. Hakvoort

Foto van de preekstoel
Het orgel van de Maranathakerk, zoals op de computer getekend door Lubbert Schenk. Voor meer computer-orgeltekeningen:
SoftART DESIGN orgeltekeningen