Jeruzalemkerk - Groenewegen, 1973
 Nederlands Gereformeerde Kerk - De Noord 8a, Urk


Dit orgel is in 1973 door Groenewegen Orgelbouw te Wijnandsrande gebouwd volgens het elektrische unit-laden systeem. Bij dit type orgel worden alle stemmen samengesteld uit een paar (uitgebouwde) registers. Om dit te verwezenlijken staan al deze pijpen op één grote lade die bedient wordt met elektro-magneten, zoals toegepast in de elektro-pneumatiek. Het elektrische gedeelte van zo'n orgel is meestal uitgevoerd als een relais-schakelkast die in de speeltafel is ingebouwd. Het spreekt voor zich dat de registernamen bij een unit-orgel met een korreltje zout genomen moeten worden en dat er met overleg geregistreerd moet worden.

Net als bij veel andere unit-orgels gaat het hier om een tijdelijke (goedkope) maatregel. Dit orgel is in 1994 dan ook vervangen door een schitterend mechanisch Mense Ruiter orgel. Zie hiervoor ook de beschrijving onder de kop "Bestaande Orgels".

Het orgel had de volgende dispositie:

Manuaal I:Manuaal II:Pedaal:Speelhulpen:
Prestant 8'       Gedekt 8'Subbas 16'Koppel Manuaal I - Manuaal II
Holpijp 8'Fluit 4'Octaafbas 8'    Tremulant Manuaal II
Octaaf 4'Nasard 2 2/3'    Fluitbas 4'
Fluit 4'Piccolo 2'
Doublet 2'Sesquialter II
Systeem: Elektrische Unitlade

Dit orgel is na het gereedkomen van het nieuwe orgel van de Jeruzalemkerk verkocht aan de Vrije Gereformeerde kerk in Wolvega.